Deri Kanserleri
Deride uzun süre iyileşmeyen yaralar, doğuştan beri mevcut olan veya yeni çıkan benlerdeki değişiklikler (çapın 6 mm’den büyük olması, renk değişikliği, sınırlarında düzensizlik, damarlanma) deri kanseri habercisi olabilir.
Kesin tanı şüpheli lezyondan alınan biyopsi materyalinin patoloji laboratuarında incelenmesi ile konur.
Erken tanı konduğunda tüm deri kanserlerinin tam ve kesin tedavi olma şansı vardır.
Biyopsi yaptırmaktan korkulmamalıdır; benler ameliyatla alındığında kanserleşmez aksine şüpheli hücreler çıkartıldığı için kanser riski sıfırlanmış olur.
Bazal Hücreli Karsinom (Basal Cell Carsinoma) en sık görülen ve en iyi huylu deri kanseridir. Güneşe maruz kalan açık ten renkli gözlü kişilerde daha fazla izlenir. Cerrahi olarak tamamen çıkartıldığında tedavisi tamamlanmış olur. Vücudun başka yerlerine yayılma riski yok gibidir.
Yassı Epitel Hücreli Karsinom yüz, alt dudak ve ağız içerisinde daha sık görülür. Alkol, sigara, kötü ağız hijyeni, uzun yıllar güneşe maruz kalma gibi birçok çevresel faktör de rol oynar. Yayılma riski vardır. Tümörün özelliği ve çapına göre bölgesel lenf nodlarının da çıkartılması gerekebilir. Tümörün genişçe çıkartılması sonucu oluşan doku açıklığını kapatmak için farklı onarım yöntemleri kullanılır.
Malign Melanom deri kanserleri içinde en kötü huylu davranan türdür. Ancak, melanomun da kendi içinde daha iyi ve daha kötü seyirli türleri vardır. Zamanında tanı konulmuş ve doğru tedavi edilmiş olguların hastalıktan tamamen kurtulmaları mümkündür.