Meme kanseri ameliyatı esnasında veya daha sonra meme onarımı yapılabilir. Vücut bütünlüğünü devam ettirmesi ve yaşam kalitesini artırması nedeniyle son derece yüz güldürücü bir işlemdir.
Kişinin ne zaman ve hangi yöntemle meme onarımı ameliyatı olacağına karar verme sürecinde hasta, plastik cerrah ve tedavisinde rol alan diğer doktorlar birlikte karar verir. Çok farklı tekniklerle onarım yapılabilir.
Mastektomi ameliyatı esnasında veya sonrasında doğrudan göğüs kaslarının altına silikon protez yerleştirilebilir veya önce bir doku genişletici balon yerleştirilir, o bölgenin derisi balon yöntemi ile genişletilir ve sonra protez konur.
Meme protezi ile onarım genellikle ışın tedavisi yapılmamış, zayıf, küçük boyutlarda memesi olan hastalarda tercih edilir.
Hastanın vücudundan aktarılan dokularla onarım genellikle ışın tedavisi görmüş, göbek çevresinde yeterince doku bulunan, doğum yapmış, memelerin nispeten büyük olduğu kişilerde tercih edilir. En sık göbek altındaki karın derisi kullanılır (TRAM flap). Bel, kalça veya sırt bölgesinden de doku aktarımı yapılabilir. Her iki meme arasında simetriyi sağlamak için sağlam memeye küçültme veya başka müdahaleler yapılabilir. Bazen hastanın kendi dokusu ve meme protezi birlikte kullanılabilir.
Meme Toparlama; sınırlı doku çıkarılan vakalarda geride kalan memeye yeniden şekil verilebilir ve toparlanabilir. Sağlam meme de onarılmış memeye eşitlenir.
Yağ Enjeksiyonu; çok az meme dokusunun çıkartılmış olduğu vakalarda kişinin kendi vücudundan alınan yağların enjeksiyonu ile memedeki çöküklük giderilebilir. Meme onarımı ameliyatı meme kanseri yönünden takipleri engellemez.
Prof. Dr. Haluk Duman
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Haluk Duman halen Anadolu Sağlık Merkezi (Johns Hopkins Affiliated) Gebze, Kocaeli hastanesinde plastik cerrahi uzmanı olarak çalışmaktadır. Tıbbi ilgi alanları arasında meme estetiği, burun estetiği, el cerrahisi ve kanser rekonstrüksiyonu bulunmaktadır.